NICO VAEREWIJCK

‘Inferiority’, nieuwe reeks van Nico Vaerewijck bij De Wasserij, vanaf 31 augustus

Posted By Frederic

Pas terug van de Kochi-Muziris Biennale, Indië, vat Nico Vaerewyck een nieuwe reeks schilderijen aan die vanaf 29 augustus te zien zal zijn in De Wasserij in Lokeren. Ook deze reeks is gebaseerd op ‘fimstills’, beelden uit oude, nagenoeg ongekende films die hij op Youtube ontdekt. Bij Nico is het echter nooit de bedoeling deze scènes op het doek over te doen, ze vormen eerder een uitgangspunt van waaruit hij details uitvergroot, perspectieven ombuigt en met snelle, dikke verftoetsen het geheel tot een ander, abstracter niveau brengt.

Nico koos voor deze reeks een film over een Japanse motorbende, de Black Emperors, in deze serie herkenbaar aan de witte streep op hun kledij, die een beetje de rode draad vormt doorheen de figuratieve werken.

De beelden die hij uit de 16mm film haalt ondergaan reeds een transformatie door het feit dat Nico ze uitprint op een oude, slechte printer. Maar daarbovenop geeft Nico ze een eigen interpretatie, een eigen zichtpunt. Dat zie je bijvoorbeeld heel goed in het grote portret van de aspirant Black Emperor in de keuken. Nico brengt in beeld vanuit een onmogelijk lijkend, benauwend perspectief, waardoor de desolate wanhoop van het personage wordt benadrukt.

Soms leidt dit proces tot een bijzonder frêle esthetiek, zoals in het Japanse bloemstuk met de zachte toonaarden, dat half lijkt te zijn weggeveegd. Het mag menig toeschouwer die naar de uitlopende verf op het doek, de soms schreeuwerige kleurcombinaties en het duistere thema verbazen, maar de bedoeling van Nico is wel degelijk om de kijker een esthetisch rijke sensatie te bezorgen. Om deze dynamiek te begrijpen volstaat het om de werken van steeds dichterbij te bekijken, en zich laag na laag te laten meevoeren in de nieuwe werelden van emoties die elke laag lijkt te bevatten. Elk werk nodigt de kijker uit om dit proces van transformatie tussen de verschillende lectuurlagen te ontdekken.

Niet enkel de beelden, maar het verhaal zelf zet Nico naar zijn hand. Hij beeld zich zijn hoofdpersonage in als een onzeker iemand die er alles aan doet om ‘er bij te horen’, maar gevangen zit in een fundamentele, existentiële twijfel. Niet de motorbende op zich, maar eenzaamheid is het hoofdthema van de reeks, aldus Nico.

Nieuw in de reeks zijn de drie duidelijk afgelijnde thema’s die Nico behandelt: de taferelen in houtskool –let op de recurrente verticale lijnen!-, de Japanse tuinen en bloemstukken met een verfijnd, soms heel subtiel kleurpalet, en de portretten in vaak hardere kleuren. Ondanks hun wezenlijke verschil vormen deze thema’s een geheel, een coherent doorlopend verhaal. De sequentie in dewelke ze worden getoond op de tentoonstelling, de afwisseling van kleuren en onderwerpen, zal dan ook belangrijk zijn om het verhaal als een geheel te brengen, om een specifiek ritme in de tentoonstelling te blazen.


Ik heb slechts een tiental werken uit de reeks gezien in het atelier van Nico, van de vijftien die het uiteindelijk zal bevatten. Wat ik gezien heb heeft me alleszins razend benieuwd gemaakt naar het verhaal dat Nico aan het schrijven is, en dat uiteindelijk pas in de tentoonstelling in een definitieve plooi zal vallen. Dat het een boeiende lectuur wordt staat niettemin vast.

De tentoonstelling ‘Inferiority’ met werk van Nico Vaerewijck loopt van 31 augustus tot 10 september in Kunstcentrum de Wasserij, Zand 26 te Lokeren. Klik hier voor alle info.

Venue:

31 Aug - 10 Sept 2017